onsdag 27 augusti 2014

Första träffen

I dag var det kursstart. En del var nya för mig, andra hade jag träffat tidigare. Vi började med att gå igenom Edwise. Jag visade rummet  för religion och vi tittade på planering och denna blogg. Vi tittade också på kunskapskraven. Jag bad alla att titta mer på rummet i Edwise och bad er återkomma med frågor på fredag.

Sedan delades ni in i tre grupper. Varje grupp fick ett kuvert med bilder på symboler och böcker. Uppgiften var att se vilken bok som hörde till vilken världreligion och sedan finna tillhörande symboler. Det blev började lite trevande i grupperna men diskussionerna blev livligare och livligare. Vi kommer att börja kursen med judendomen, därför skriver jag lite mer om den religionen. 

Kristendomens bibel och kors klarade alla grupper. Här kan vi se att även om många som bor i Sverige inte kallar sig kristna är kristendomen en del av Sveriges kultur och historia. Däremot visste inte många att fisken också är en symbol för kristendomen. Flera av Jesus lärljungar var fiskare. Jesus "fiskar" människosjälar och Jesus utför ett stort mirakel genom att ge folkmassor bröd och fisk.  

Alla visste också att Koranen är Islams heliga bok och flera visste också att halvmånen är en symbol för Islam. Däremot Fatimas hand var det få som kände till. Fatimas (som var Muhammeds dotter som gifte sig med Ali) hand är ett folkligt skydd mot onda andar. En del muslimer avfärdar det som vidskepelse. 

Buddismens lotusblomma och hjulet med 8 ekrar, den åttafaldiga vägen var också nytt för många. Sen skriften en av buddhas tre korgar, kände inte så många till heller. 

Hinduismen Bhagavad-Ghita och Om-tecknet, rådde det också en del osäkerhet kring. Däremot visste  många att solsymbolen som Hitler sedan använda som nazi-symbol kommer från hinduism. 

Judendomens davidstjärna och sjuarmade ljusstake kände också de flesta till. Symbolen kommer från händelsen då David besegrade Goliat under den tiden judarna är ute öknen. Efter att ha flytt från Farao tillbringar judarna 40 år i öknen i färden mot och kampen för kanans land. Se klippet







Davidsstjärnan har använts väldigt negativt. Nazisterna använde symbolen för att märka ut vem som var jude. Judarna tvingades sy fast en stjärna på vänstra brösten. Vi pratade också om det sjuarmade ljusstaken som kallas menora.Menoran symboliserar den brinnande busken, när gud uppenbarar sig för Moses. Se klippet från (prinsen av Egypten som är trogen vad som står i moseböckerna)


Ljusstaken var i guld och fanns i tabernaklet, det som judarna använde som lokal för att tjäna Gud i öknen. Sedan fanns ljusstaken i Salamons tempel (som Johan påpekade). De stals med återbördades sedan till templet i Jerusalem. En annan händelse kopplad till Menoran, som jag berättade om, är mackabeerupproret.Till minnet av detta firas den judiska högtiden Hanukka (brukar jämföras med den kristna julen). Under mackabeernas tid härskade den syriske Antiokus IV Epifanes. Han skövlade tempelt och satte in Zeusstay där. Judarna rasade och Mackaberna gjorde uppror och renade templet. Under själva firandet räckte pyttelite olja mirakulöst för att hålla ljusstaken brinnande i åtta dagar. 

Om du är i Rom någon gång och besöker Colusseum, så glöm inte att se Titusbågen som är alldeles utanför. En triumfbåge som Titus lät resa efter att han intagit Jerusalem 70 e. kr. och återigen skövlat templet. På bågen är en relief av romarnas segertåg och de har menoran i sina händer. Se bild på so-rummet. 

När ni hade gjort fem stycken grupper av korten fick ni en tidslinje. Nu skulle placera religionerna i tiden. Alla var mycket säkra på var religionerna skulle placeras i tid. Vi hade också en diskussion om ariernas folkvandring och de indoeuropeiska språken. I Indien mötte arierna, som vandrade från Persien (nuvarande Iran) Indiens flodkultur (som var en högkultur) vid floden Indus. Arierna som var krigiskt överlägsna tog till sig skriftskultur och andra sedvänjor samtidigt som de bevarade sitt eget värdesystem, härifrån kommer kastväsendet. 

Hindiusmen och judendomen 2500 f.kr
Buddhismen 500 f.kr.
Kristendomen år 0
Islam 600 e. kr.

Vi pratade också om skrifterna. Judarnas Torah, De kristnas bibel och muslimernas koran är religioner där skriften står i centrum och är helig. En del religiösa menar att skrifterna är Gud ord. Det finns också skrifter i både hinduismen och buddhismen men de är inte alls lika betydelsefulla för buddhister och hinduer, och de är inte heliga på samma sätt.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar