fredag 12 september 2014

Jesu liv och bergspredikan

I dag började vi med att prata om kristendomen och Jesus. I bibelns Nya testamente (det nya förbundet mellan människor och gud) finns berättelsen om Jesus. De fyra evangelierna berättar om Jesus när han var verksam. De tre evangeliernMatteusevangelietMarkusevangeliet och Lukasevangeliet kallas för de synoptiska evangelierna. De har liknande struktur som går att jämföra kapitel för kapitel.

Markusevangeliet är det äldsta och är skrivet på grekiska. Det skrevs cirka 40 år efter Jesu död cirka 70 år e.kr. Evangeliet berättar om Jesus verksamhet och börjar när han var cirka 30 år vid tiden för Johannes döparens verksamhet. I slutet av Markus skildras passionshistorien om Jesu lidade och död och uppståndelsenMarkus beskriver ofta personers känslor. Det är inte lika vanligt i Matteus. 

Teologi: Jesus som Messias, Guds son, Herrens lidande tjänare omtalad i Jesaja och Människosonen en fördold frälsargestalt. 

Skrivet för "hednakristna". Detta ser vi eftersom judiska bruk och seder förklaras och hebreiska uttryck översätts i Markus.

Matteusevangeliet har till stora delar samma innehåll som Markus. Markus har också en del innehåll gemensamt med Lukas. 
Teologi: Jesus är Davids son, den Messias som Gamla testamentet förutspår ska komma. Matteus kritiserar de lärda judarna som inte tog emot Jesus som Messias.

Lukasevangeliet är det enda evangelium som tar upp händelserna kring Jesu födelse. Annars har Lukas mycket av Markus material och samma teologi.


Johannesevangeliet skiljer sig från synoptikerna (Markus, Matteus och Lukas). Johannes sägs vara skrivet sist av evangelierna. I Johannes talar inte Jesus i liknelser, utan han talar bildmässigt och med underliggande meningar. Sju tecken som Jesus gjorde i Johannes:

2:1-11 Jesus förvandlar vatten till vin
4:46-54 Jesus botar en kunglig tjänstemans son
5:1-18 Jesus botar en lam man vid Betesda
6:1-15 Jesus mättar femtusen
6:16-21 Jesus går på vattnet
9:1-7 Jesus botar en blindfödd
11:1-44 Jesus uppväcker Lasaros från de döda

Jesu liv

Jag berättade mycket kortfattat om Jesu liv. Ni kan följa berättelsen utifrån denna karta. Vi pratade om att Jesus var jude, son till snickaren Josef. Han blev verksam först när han var 30 år. Innan dess vet vi bara det som Lukas tar upp om födelsen och berättelsen när Jesus var 12 år i templet. 

Hur såg det heliga landet ut under Jesu tid? De flesta var lantbrukare men det fanns även godsägare, köpmän, fiskare och hantverkare. Herdar fanns också som strövade omkring med sina djur. Ur en politisk och militär synvinkel var Palestina ett svagt land som ofta anfallits och ockuperats av främmande makter. År 65 f.kr. erövrades landet av det romerska riket. Många ville ta till vapen och driva ut romarna. Det fanns en del som hoppades på att Jesus skulle driva ett sånt uppror. 

Det religiösa livet var rikt. I nya testamentet är Jesus ofta i diskussioner med skriftlärda och fariséer om religiösa tvistefrågor. Under modern tid har också andra skrifter hittats, exempelvis dödahavsrullarna som visar på en speciell religiös rörelse som fanns under Jesu tid. 

I detta sammanhang verkade Jesus. Han predikade, som i Bergspredikan som vi läste i dag. Han utförde en mängd olika under: botade en lam, en blind, gick på vattnet, uppväckte en från de döda o.s.v. I dag har kristna olika tolkningar av Jesus under. En del menar att det har hänt andra menar att det är berättelser som kanske inte är sanna men som berättar om Jesus. 

I slutet av sin verksamhet är Jesus i Jerusalem där han blir förråd, dömd av Pontius Pilatus som tvår sina händer,kortfäst, död och begraven. Sedan återuppstår Jesus, enligt evangelierna. 


Bergspredikan

Vi avslutade lektionen med att läsa Bergspredikan och kolla på frågorna:


1. Vad vill Jesus? Vilken etik har han?


  • Hur är en god människa? Vilka handlingar är goda? Vad ska vi göra? Vad blir konsekvensen?

Ni sade att man ska vara:


  • Ödmjuk
  • Fredlig
  • Förlåta
  • Altruistisk (Att hjälpa andra utan att förvänta sig något tillbaka)
  • Inte vara girig
  • Renhjärtad


Konsekvensen blir inte bara att man kommer till himmelriket, utan man blir också "stor" i himmelriket.

  • Hur är en människa som inte är god? Vilka gärningar är inte goda? Vad ska vi inte göra? Vad blir konsekvensen?

En människa som inte är god är motsatsen till det som står i listan ovan. En människa är inte god när hon:


  • Krigar
  • Inte förlåter
  • Utnyttjar andra
  • Är egoistisk


2. Ville Jesus starta en ny religion? Vad talar för och vad talar emot?

På frågan om Jesus ville starta en ny religion hann vi inte så långt. Vi hade bara 5 minuter kvar.


Det som talade mot var att Jesus var jude som talade till andra judar och han sade i Matt 5:17:

17Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla. 18Sannerligen, innan himlen och jorden förgår skall inte en enda bokstav, inte minsta prick i lagen förgå; inte förrän allt har skett. 19Den som upphäver ett enda av buden, om så det allra minsta, och undervisar människorna så, han skall räknas som den minste i himmelriket.'

Det som talade för var att han krävde så stora förändringar av lagen att det skulle vara svårt att tänka sig att det kunde ha utrymme i den existerande religionen. Han säger att han inte ska upphäva lagen samtidigt som han gör en fri tolkning där han många gånger kräver inte mindre utan mer av människorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar