måndag 29 september 2014

Kristendomen - slutuppgift

I onsdags gick vi igenom slutuppgiften till Kristendomen. Ni fick i grupper diskutera igenom första och andra delen.

Första delen – Introduktion till Kristendomen:

  • Beskriv kristendomens historiska i korta drag
Här diskuterade ni att ni ville ta upp om Jesu liv och kristendomens födelse. Att kristendomen var en liten judisk sekt från början var viktigt och att Petrus och Paulus sedan förde ut kristendomen runt medelhavet och främst i romerska riket. Andra viktiga saker var att kristendomen blev en stadsreligion i romarriket. Sedan pratade ni om att ta upp reformationen också. s. 249-256 i boken.

  • Beskriv kristendomens huvudsakliga lära: gudsuppfattning, vilka skrifter används, ritualer och högtider.

Här har vi tillsammans pratat om bergspredikan och liknelserna som är en del av Jesus och kristendomens lära. Du kan läsa mer om läran och högtider på sida 255-270 i boken.
  • Beskriv vad kristendomen betyder i Sverige i dag.

Här hade fanns det lite olika uppfattningar. Är Sverige världens mest ateistiska land? Vad innebär det att vara kristen? Är man kristen när man firar jul och påsk. När Estonia sjönk på 90-talet sökte sig många människor till kyrkan. Den institution i samhället som kunde ta hand om många människor i kris. Är man kristen fast man bara vänder sig till kyrkan i kris? s. 271-74 i boken.

  • När du beskriver ovanstående punkter, diskutera utifrån kön, etnicitet, sexualitet och socioekonomisk bakgrund. Både utifrån din egen och andras uppfattning.

Finns det plats för kvinnor och hbtq-personer i kristendomen. Eller är religionen främst för hetrosexuella män. Hur har det varit historisk? Hur är det i dag? 



Andra delen – Dekalogen: Välj tre av de 10 budorden som du anser (tycker) är aktuella i dag:
  • Berätta vad buden betydde i biblisk tid.
Vi pratade om budorden och många av er tog upp att samhällen i alla tider haft regler och lagar som människor bör följa. Dessa regler har inte alltid varit religiösa. När människor lever tillsammans i större grupper skapas ett behov av regler och konsekvenser om reglerna inte följs. Båda grupperna valde budorden: inte döda, inte stjäla och inte ljuga. 



  • Diskutera varför du anser (tycker) att buden är aktuella i dag.
De flesta av er tyckte att det var självklart att buden fortfarande är aktuella. När det gäller att stjäla så diskuterade vi fildelning. En del tyckte att det var ok eftersom de filmer eller den musik som man lyssnar på gratis, kanske man inte skulle ha köpt annars. Alltså stjäl man inte. Medan andra tyckte att det var ren stöld.

Andra saker gällande budorden kan vara om det kan vara rätt att döda i vissa situationer. Samma gällande att ljuga, kan det vara rätt att ljuga ibland?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar