onsdag 10 september 2014

Att diskutera och skriva diskuterande

I dag arbetade vi med er avslutande uppgift på judendomen att skriva en diskuterande text. Vi började med att diskutera frågan: Skulle jag kunna leva som jude? Ni delades in i två grupper, en som skulle svara ja på frågan och en skulle svara nej. Ni satt tillsammans och diskuterade i cirka en halvtimme.

Ja för att de missionerar inte
Sedan började ja-gruppen, Levis grupp, att ta upp sitt första Ja. Gruppen sade att det var en stor fördel att judarna inte missionerade. De såg det som mycket fördelaktigt och sympatiskt att de inte "prackar på" sin religion på andra. 

De missionerar inte - utförligt
Jag vänder mig till nej-gruppen, Kattis grupp, och frågar hur de kan göra Levis grupp redogörelse mer utförligt. Vi kom tillsammans fram till att man kan lägga fram historik. Har judarna någonsin missionerat? När i så fall? Vad finns det för anledningar till att judarna inte missionerar? Har det med deras trosuppfattning att göra eller har det med att göra att det kan vara svårt att vara jude eftersom förföljelsen har varit stor genom historien, eller kanske båda?



Nej - Vill inte omskära sönerna
Kattis grupp nej-sidan tar sedan upp sitt första nej. De tycker att det skulle vara svårt med omskärelse, att omskära sina söner. För att det är ett övergrepp mot barnet. Omskärelse ger sämre känsel. 


Utförligt
Levis grupp får göra deras redogörelse mer utförlig. De menar att här kan man hänvisa till 1 mosebok och berätta förbundet med Abraham att omskärelsen var tecknet på stamfaderns Abraham och hans ättlingars förbund med Gud. Man kan också här berätta hur omskärelsen går till i dag.


Nyanserat
Levis grupp får också uppgift att göra redogörelsen mer nyanserad. Tillsammans säger vi att omskärelse är helt ofarligt och grundar sig i en flertusenårig tradition som stärker och sammanhåller judarna som grupp. Omskärelse har länge ansetts vara hygieniskt. I USA är även många kristna omskurna. 

Nästa omgång

Ja - eftersom judendomen ger hälsa och renlighet
Gruppen sade att de kunde tänka sig att leva som jude p.g.a. hälsan. Judarna har alltid varit noga med mat-regler och klarat sig bättre i tider som exempelvis när pesten härjade. 

Utförligt
Jag vände mig som nej-gruppen och frågade hur ja-gruppen kunde beskriva sitt ja mer utförligt. De svarade att de kunde hänvisa till bibeln och berätta mer om ursprunget till koscher-reglerna. Man kan också berätta om att en del menar att exempelvis svinköttstabut har sitt ursprung i att trikinmasken var utbredd på den tiden. Andra menar att grisen konkurrerade med människan eftersom de åt människan mat och inte gräs som får och get.


Nej - det känns konstigt att följa gamla matregler
Kattis grupp tycker att det känns konstigt att inte kunna äta exempelvis bacon. Varför ska man inte kunna äta allt?

Nyanserat
Det har i alla tider funnit saker som man äter i vissa delar av världen som känns konstigt och rent av äckligt att äta i andra delar. Vi kan exempelvis tycka att det är fel att äta hund eller häst eftersom de är nära "vänner" till människan. Därför bör vi inte heller döma andra som har ett annat synsätt än vi. 

Skriva en diskuterande text i grupp
Efteråt fick ni prova på att skriva en diskuterande text i grupp. Den ena gruppen hann bli klar med sin. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar