torsdag 4 september 2014

Judarna - förbundsfolket

I dag fortsatte vi att gå till källan för tre religioner, Gamla testamentet.Vi tittade på förbundet mellan judarna och Gud. Ni satt först i grupper och diskuterade och sedan diskuterade vi alla tillsammans.

Förbundet med Noa
Första frågan som diskuterades var: Vad säger Gud till Noa? Ni var överens om att det var ganska mycket som Gud sade till Noa, en lång replik. Det som var intressant var att Johans grupp lyckades klura ut att det som senare blir till matregler, kosher (kosher betyder tillåtet) , syns redan här:

Ur bibeln: "Allt som lever och rör sig skall vara er föda; allt detta ger jag er så som jag gav er de gröna örterna. Men kött som har liv, det vill säga blod, i sig får ni inte äta."


Djur som slaktas enligt kosher slaktas med en metod som på svenska kallas för skäktning. En speciell kniv används som skär genom djurets hals så att det töms på blod och förblöder till döds. 

Gud säger också att ingen människa får ta en annan människas liv. Om någon gör det kommer han  

På nästa fråga vad går förbundet ut på? - kom ni tillsammans fram till att Gud lovade att inte skicka en syndaflod igen och ödelägga jorden och döda nästan alla människor. De krav som ställs på folket är det som vi tog upp under förra frågan. Vad är tecknet på förbundet? Regnbågen var tecknet på förbundet. 

Förbundet med Abraham
Sedan var det förbunder med Abraham som går från Ur i Kaldéen mot Kanans land. Här kan en karta på Abrahams vandring. Ni kom överens om att Abraham fick i uppgift att föröka sig: "

Ur biblen: "Detta är mitt förbund med dig: du skall bli fader till många folk."

Samt att Gud i gengäld lovade Kanaans land till Abraham och hans ättlingar.

Ur biblen: " Jag skall ge dig och dina ättlingar det land där du nu bor som främling, hela Kanaan, som egendom för all framtid. Och jag skall vara deras Gud.”

Tecknet på förbundet var omskärelse och vi diskuterade en del kring detta. De flesta av er kände till att även muslimer är omskurna. Vi pratade om att omskärelse har varit vanligt även bland kristna i USA. Levi hade en förklaring till detta, som jag inte minns. Kommentera gärna inlägget här under ni som minns. Mark tog upp att omskärelsen nog säkert var ett bra sätt att hålla sig ren som man under biblisk tid. 

Vi fortsatte sedan med att prata om berättelserna i bibeln fram till Moses. Jag skriver om dem i inlägget om judarnas historia. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar